Lekka przekąska do barszczu – paszteciki z mięsem

Hej, hej.

Dzisiaj postanowiłam podrzucić Wam przepis na paszteciki z mięsem. Coś lekkiego i na ząbek. Świetnie komponuje się z barszczykiem czerwonym. Bardzo polecam. Idealne na zimne po południa.

Składniki:

CIASTO:

200 g mąki pszennej

120 g margaryny

30 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

szczypta soli

4.5 łyżki mleka

FARSZ:

1 jajko do smarowania

300 g mięsa mielonego

1 łyżka oleju

1 łyżeczka majeranku

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

1 łyżeczka cząbru

pieprz czarny

1/2 łyżeczki papryki słodkiej (można dodać troszkę ostrej)

sól morska

Jak przygotować?

Najpierw musimy przygotować sobie farsz. Przede wszystkim cebulę i czosnek siekamy, następnie szklimy na oleju. Na patelnię dodajemy mięso mielone. Smażymy. Dodajemy wszystkie potrzebne przyprawy i smażymy dopóki nie będzie odpowiednio przygotowane. Gdy usmażymy odpowiednio i przyprawimy wystarczająco dobrze – możemy je zdjąć z ognia i ostudzić.

Przygotowując ciasto do naszego farszu, musimy na początku podgrzać mleko. Drożdże rozcieramy z cukrem oraz ugrzanym mlekiem. Na stolnicy przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej sól i mieszamy. Następnie dodajemy margarynę i wszystko siekamy. Dolewamy rozpuszczone w mleku drożdże i łączymy wszystkie składniki razem. Wyrabiamy zgrabnie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i kroimy na prostokąty o wymiarach 6×8 cm. Na każdym prostokącie, który wykroimy – nakładamy odpowiednią ilość farszu. Zwijamy je w ruloniki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy rozmąconym jajkiem. Na koniec wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je w 180°C przez ok. 15-20 minut. Musimy sprawdzić jaki czas będzie dla nas najbardziej odpowiedni. Paszteciki muszą być złociste na wierzchu.

SMACZNEGO!!

Mam nadzieję, że każdemu wyjdą. Polecam 🙂

Do zobaczenia!

@CathyRadzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *