Artykuły

Espresso – sekrety dobrej kawy.

Kochani,

Wielu z nas uwielbia poranną kawę, a także tę po południu lub w czyimś towarzystwie. Zastanawiało Was kiedyś dlaczego pijemy kawę, albo jakie są jej właściwości? A może zadajecie sobie sami pytanie: Jak zrobić pyszną kawę?

Latte na balkonie

Zacznijmy od tego, że kawa pojawiła się w XVI wieku w Europie. Jakie ma właściwości? Otóż jednym z najważniejszych jest… działanie pobudzające. Dlatego kawa jest przede wszystkim pita wtedy, gdy jesteśmy zmęczeni, a przed nami sporo pracy. Kofeina mimo tego, że pobudza nasz organizm, polepsza nam także nastrój i koncentrację.

Czy można przedawkować kofeinę ? Tak. Szacuje się, że dawka 10g kofeiny jest dawką śmiertelną dla człowieka. Sama kofeina nie jest wskazana dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż zwiększa ona wówczas insulinoodporność.

Picie kawy z kofeiną ma także dobre strony! Kawa chroni nas również przed wieloma chorobami. Jednocześnie niektórzy polecają ją astmatykom oraz alergikom, gdyż dzięki działaniom rozkurczającym, kofeina rozszerza drogi oddechowe zmniejszając tym samym częstotliwość oraz nasilenie ataków duszności. Bardzo często pomaga w zwalczaniu migreny i łagodzi ból głowy. Kawa także przyśpiesza metabolizm i rozkładanie tłuszczów.

Od czego zależy smak kawy? A przede wszystkim od tego, w jaki sposób dane ziarna zostają wypalane. Na świecie mamy mnóstwo rodzajów kaw i firm, które przekonują nas do ich zakupu. Jednak wszystko zależy kto i jak będzie palić ziarna kawy.

W jaki sposób tworzę swoją pyszną kawę ? A no w taki, że żyjąc w biegu zalewam rozpuszczalną zimnym mlekiem i wsypuje ewentualnie troszkę cukru. Kiedy mam wolne, tak jak w obecnej sytuacji, mogę eksperymentować, ulepszać swoje kawy. W wysokiej szklance robię kawę (różnych firm, tańszych, droższych), mleko zimne lub gorące spieniam (blenderem) , czymkolwiek co da mi możliwość uzyskania piany. Temperatura mleka pienionego wpływa na jakość i efekt końcowy. Zimne mleko daje delikatną aksamitną piankę, pływającą po wierzchu. Natomiast gorące mleko sprawia, że piany jest dużo i pod uzyskaną pianą jest jeszcze płynne mleko. Wysoka szklanka daje mi możliwość nałożenia bitej śmietany na górze i zazwyczaj posypanie jej kakaem. Uwielbiam do kawy małe czekoladki ESPRESSO firmy Mieszko. Są naprawdę pyszne! Polecam jako dodatek obowiązkowy do tak pysznej kawy. Dla tych bardziej wymagających – firma KAMIS oferuje różne przyprawy do kawy. Jako jedna z lepszych smakowała mi przyprawa Chai Latte. Wyróżniała ją ostrość smaku i mocny zapach.

Dzisiaj z racji kwarantanny domowej pozdrawiam Was wszystkich serdecznie z domowego balkonu 🙂 Odbiegłam nieco od rutynowych postów i postanowiłam zainteresować Was czymś innym 🙂 A jutro troszkę o przemyśleniach Wielkanocnych i poradach pielęgnacyjnych w tym trudnym dla nas czasie.

Miłego dnia życzę wszystkim!

Kawa_w_zaciszu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.